RocketTheme Joomla Templates
     
START
VÄLKOMMEN TILL LÄKARE FÖR MILJÖN!

Läkare för Miljön (LfM) är en politiskt oberoende och ideell förening för läkare, medicine studerande och forskare och övriga verksamma inom sjukvården. Föreningen bildades 1991 och har idag cirka 300 medlemmar. Även andra välkomna som stödmedlemmar.
Läs mer
här!

LfM finns på FACEBOOK och TWITTER!

IN ENGLISH
About LfM 
Pharmaceuticals as pollutants - links and references
Read more about pharmaceuticals in English and Swedish

 
Senaste nytt från Läkare för Miljön
Får LfM fler medlemmar?
2013-12-06 15:10

Riksstämman 2013 hade två seminarier med direkt anknytning till LfM:s intresseområden.

FOOD, HEALTH AND SUSTAINABILITY var en "fortsättning" på Svenska Läkaresällskapets seminarium i våras Global Health. Flera talare, bl.a. Anders Wijkman, efterlyste en samlad läkaropinion och "doctors for sustainability". Symposiet drog en stor publik. LfM fick tillfälle till en effektiv presentation och utdelning av informationsblad.

Stark uppmaning till läkarkåren att tala ut om ödesfrågor  Referat i Läkartidningen 8.12.2013

KLIMATKRIS! BEHÖVER DOKTORN BRY SIG? var vårt eget symposium. Här var publiken mindre men mer välinformerad. Filosofiska aspekter på varför vi undviker att handla var intressant. Ett utkast till ett klimatdokument presenterades. Förhoppningsvis var detta inledningen till ett samarbete med SLS och SLF.

Läkaresällskapet startar grupp för global hälsa  Referat i Läkartidningen 8.12.2013
 

http://intressant.se/intressant

Senast uppdaterad 2013-12-10 01:52
 
Gösta Alfvén, LfM, bemöter klimatskeptiker i DN
2013-12-03 22:05

Lagom till vårt klimatsymposium på medicinska riksstämman 6 december brakar det loss på DNs debattsida. Tre kända klimatskeptiker skriver bland annat om hur miljörörelsen finansieras inte bara av fossilindustrin utan också av EU. Det senare skulle leda till ett ömsesidigt beroende. De menar också att globala miljöavtal inte är förenligt med demokrati, och att miljörörelsen vill driva oss mot en icke-demokratisk styrning. 

Gösta Alfvén, LfM, replikerar att den globala uppvärmningen inte går att motsäga med vetenskapliga argument.
Senast uppdaterad 2013-12-03 23:17
 
Klimatkrisen som ett långsamt kärnvapenkrig?
2013-11-21 11:06

I Läkartidningen 41/2013 sade jag att vi läkare försuttit vår chans när det gäller klimatförändringarna och utsläpp av fossila bränslen. 

För många år sedan gav IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) ut en bok där de beskrev sjukvården efter en kärnvapenattack. Den skulle helt enkelt bli utslagen - sjukvårdspersonal skulle dödas eller skadas, sjukhusen förstöras, infrastrukturen likaså. SLMK (Svenska läkare mot kärnvapen) har gjort bra sammanfattningar på svenska. Här beskrivs bl.a. effekten av klimatförändringar och läkarens omöjliga roll.

Ju mer jag läser om kommande följder av våra fossila utsläpp, desto mer ser jag likheten med kärnvapenkriget. Skillnaden är bara hastigheten.

 
Nanoteknik och toxikologi
2013-11-05 12:14

Författare: Lena Sjödell 

Caféaftonen 23.10.2013 på Ekocentrum i Göteborg anordnades av Läkare för Miljön. Ämne för kvällen var ”Nanoteknik – perspektiv på teknik och toxikologi”*. Lars Barregård, professor på arbets-och miljömedicin på Sahlgrenska, var moderator. Talare var Sofia Svedhem, forskare på institutionen för teknisk fysik Chalmers, och Björn Fagerberg, professor emeritus vid medicinkliniken Sahlgrenska och vice ordförande i Läkare för Miljön.

Sammantaget var föreläsarna eniga om att det finns en enorm potential för nanoprodukter men att man måste maximera nyttan samtidigt som riskerna minimeras. Många nanoprodukter kommer att göra skillnad till det bättre men en del kommer att ha negativa effekter. Bästa vägen måste vara att ta med säkerhetsaspekterna redan från forskningsstadiet och sedan bibehålla dem genom alla led.

Bilden av Michael Ströck för Wikipedia 2006.

 
Läkemedel: Regeringen vill ha ökad miljöhänsyn i EUs lagstiftning
2013-11-02 20:42

Regeringen har beslutat att läkemedel ska ingå i handlingsplanen för en giftfri miljö. Man vill ha ökad miljöhänsyn i EU:s och internationell läkemedelslagstiftning. Läkemedels påverkan på miljön ska vara undersökt före godkännande och det ska ställas miljökrav på tillverkning av läkemedel utanför EU. För detta krävs att man lobbar i EU.

Senast uppdaterad 2013-11-02 21:58
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 4 av 44

Nya kommentarer

Logga in

På Gång

Studieresa i Bohuslän 13-14 juni 2014

Ingenjörer och Läkare för Miljön i Göteborg bjuder in till en studieresa "Innovativa Bohuslän" 13-14 juni.

Enligt det preliminära programmmet kommer vi att besöka vågkraftsanläggningen Seabased, biogasanläggningen MarinBiogas som ligger vid Abbas fiskerifabrik, elbilssatsningen Nevs, naturhuset Relief och Sotenäs kommuns satsning, Symbioscenter.

I mån av plats kan även icke medlemmar få följa med. 

Mer information och anmälan

 
ÅRSMÖTE 29 mars 2014

Årsmötet 2014 äger rum lördag den 29 mars kl 12.30 i kollektivhuset Sockenstugan www.sockenstugankollektiv.nu, Statsrådsvägen 9, 128 38 Skarpnäck. Program: se nedan.

Anmälan senast 24 mars till info@lakareformiljon.se.  
Läs mer...
 
Årsmötet 17 mars 2013

Oron för utvecklingen nationellt och globalt ökar. Allt fler är medvetna om hur utvecklingen i många fall drivs åt fel håll. Hur kommer detta att påverka sjukvården?

Läs mer...
 

Annons

Annons
Sveriges första samhällsmagasin om klimat och hållbarhet

Sök miljövänligt

Annons