Nytt från Klimatriksdagen
Sommar och sol
Sommaren 2023 slog som befarat värmerekord globalt. Rapporter om extremväder kommer från alla kontinenter och innehåller bränder, skyfall, översvämningar och kollapsande isar. Bilderna på ekosystem i kris är fruktansvärda och i bjärt kontrast till foton på semesterfirare strax intill. Hur kan så många välja att “flyga till solen” när det brinner? Gästbloggaren Ester Gubi utvecklar det absurda i situationen här.
Forskning inom bland annat psykologi och sociologi studerar vägen till beslut. Teorier om ett kausalt samband mellan värdering-tro-normer är en av de vanligare förklaringsmodellerna. Altruism är den värdering som är starkast kopplat till beslut för klimatet, med även andra värderingar såsom själviskhet, traditionalism, öppenhet för förändring och njutning har inverkan på vårt beslutsfattande. Men eftersom värderingar är längst ner i kedjan har den oftast en indirekt effekt på faktiska beslut. Normer däremot har ett stort genomslag.
Normer är de oskrivna regler som finns kring vad som är ett acceptabelt beteende. Många av dessa normer kan ha skadliga effekter på klimatet och andra levande varelser utan att vi generellt reflekterar så mycket på det. Vi som lever i normen, och kanske gynnas av dem, har ofta svårt att se och ifrågasätta den. Därför kanske personer, även om den har värderingar för klimatet, ändå fattar beslut som är negativa för det, eftersom “alla andra” gör på det sättet och en faktiskt förtjänar att “unna sig en semester till solen när det regnar i Sverige”.
Det positiva med normer är, som Greta Thunberg skriver på sida 359 i Klimatboken, att de går att förändra. De är mycket enklare att förändra normer än värderingar och dessutom har en sån påverkan större effekt på faktiska beslut. Studier visar att vi är mest villiga att ändra beteende när någon vi har förtroende för - kanske en vän eller kollega - visar på ett alternativ. Vi som fattar beslut för klimatet kan inspirera andra och bryta skadliga normer genom att prata om vårt klimatengagemang. Visa och berätta för andra hur ni återhämtar er och får behov som umgänge och lek uppfyllda utan att bidra till ekosystemets kollaps. Berätta och bjud in!
Att bli inbjuden är enligt studier om samhällsengagemang en av de vanligaste anledningarna till varför människor blir aktivt engagerade. Därför lanserar klimatriksdagen nu värvningskampanjer Bjud in! där vi uppmuntrar alla att bjuda in tre bekanta att bli medlemmar i Klimatriksdagen och ta del av vårt arbete. Det är bara att sätta igång att prata med grannar och visa dem Klimatriksdagens inspirerande videos. Så blir vi snart fler i arbetet för en snabb och rättvis omställning.
Ambition och aktiviteter att bjuda in till lider det ingen brist på under hösten 2023 - varmt välkommen och tack för att du är med!
Terms & Conditions
Rapport
My comments